Μία από τις χρησιμοποιούμενες κλινικές διατάξεις στο anima vita είναι και η Ψυχοθεραπευτική Θεατρική Ομάδα η οποία εργάζεται από το έτος 2007.

Η ομάδα αυτή έχει στο βιογραφικό της μια συνεχή παρουσία στην Επίδαυρο από τον Αύγουστο του 2012, παρουσιάζοντας πολλές και επιτυχημένες παραστάσεις αρχαίου δράματος στον θεραπευτικό χώρο του Ασκληπιείου καθώς και στη θεατρική σκηνή μας.

Αποκτήσαμε γνώση και εμπειρία για την θεραπευτική διάσταση του θεάτρου στους ενήλικες που αναπαριστούν ή καλύτερα «παίζουν» στη σκηνή. Κάτι που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά να κάνουν τα παιδιά!

Η εμπειρία αυτή λοιπόν, μας οδήγησε το Σεπτέμβριο του 2018 να παρουσιάσουμε και στα παιδιά παραστάσεις δίνοντάς τους το χώρο να παίζουν στη σκηνή ή να παίζουν με τους αφηγητές τους. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά δημιουργικό και απαραίτητο για έναν εν δυνάμει ενήλικα.

Εγκαινιάσαμε με χαρά την Παιδική Σκηνή anima vita. Μια μικρή, ζεστή και άμεση σκηνή 28 θέσεων όπου τα παιδιά μπορούν να αλληλεπιδρούν με τον αφηγητή και να συμμετέχουν στο δρώμενο.

Βουτώντας στην κυριολεξία στον χώρο και τον χρόνο των μύθων και των παραμυθιών,
στο κάποτε, το παντού και το τώρα, δημιουργήσαμε τις δικές μας δια – δραστικές παραστάσεις.

 

Τα έργα μας αποτελούν θεατρικά projects που εστιάζουν όχι απλά στην αφήγηση μιας ιστορίας αλλά κυρίως, στη δημιουργία ενός χώρου στον οποίο μπορεί να λάβει χώρα ο συναισθηματικός πειραματισμός χωρίς την απειλή κυρώσεων για τα αρνητικά σενάρια ούτε και της κοροϊδίας για τα ευφάνταστα.

Το παιδί μπορεί να είναι και να κάνει ό,τι θέλει μέσα σε ένα παραμύθι που ακούει και βλέπει να διαδραματίζεται, να φαντάζεται ό,τι επιθυμεί, αλλά το κυριότερο, μπορεί να συνδεθεί και να παίξει με του αφηγητές του.

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο των θεατρικών μας έργων είναι τα δια – δραστικά δρώμενα, ώστε τα παιδιά να μην έχουν παθητική στάση, αλλά να παρακολουθούν με ενδιαφέρον και να ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο η συμμετοχή τους αλλά και ο διδακτικός και εκπαιδευτικός χαρακτήρας των παραστάσεων μας.

Σχεδιασμός εργαστηρίου

Πάχος Νικόλαος, κλινικός ψυχολόγος